Voer voor mythosofen

thooft-en-bouma_waarom-de-heks_paperback_cover

Mieke Bouma en Lisette Thooft. Waarom de heks in de oven verdween.
Augustus 2014. Het eerste mythosofisch handboek.
Lisette en Mieke leggen in Waarom de heks in de oven verdween wat 50 beroemde verhalen eigenlijk betekenen.

We worden allemaal geraakt of ontroerd door mooie verhalen, of het nu eeuwenoude mythen zijn, mooie filmverhalen, sprookjes of toneelstukken. De verhalen geven ieder op hun manier wijsheid en inzichten door. Ze helpen de zoekende mens zijn weg te vinden op zijn levenspad. Dat pad is bezaaid met conflicten, obstakels en dilemma’s en dat is niet voor niets. verhalen helpen ons duidelijk te maken waar we doorheen moeten om ons te ontwikkelen.
Zo kan duidelijk worden dat veel demonen op ons pad eigenlijk engelen zijn, die ons verder helpen te komen. Je leest voor je genot, maar ondertussen doen ze in je ziel hun magische werk.
ISBN 978-90-225-7050-0

De boekpresentatie vond plaats in Centrum de Roos, Amsterdam, tijdens het eerste mythosofisch symposium.


9200000002308068

Imme Dros Griekse Mythen
Na de rijkdom van de zes eerder gepubliceerde bundels (inclusief het Kinderboekenweekgeschenk met de mythe van Perseus) volgen in deze kloeke bundeling nog twee nieuwe delen met de bloedstollende geschiedenis van Atreus en zijn familie: Agamemnon en Klytaimnestra, Ifigeneia, Orestes en Elektra, en ook het niet minder aangrijpende verhaal van Iokaste, haar dochters Antigone en Ismene, en haar zoon-minnaar Oidipous.
Dit mooi geïllustreerde boek is niet alleen een bron van vele lange uren leesplezier. Omdat het ook een uitvoerige namenlijst, familiestambomen en landkaarten bevat, is het tevens een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die even de weg kwijt is in de wereld van de mythen.
Verschijnt september 2012.
Querido, 544 blz. € 17,50

9200000002308078

Het grote Grimmboek, zestien Grimmsprookjes opnieuw en mooi vertaald door Kristien Dreesen, met prachtige illustraties van o.a. Thé Tjong-Khing, Mattias de Leeuw, Heleen Brulot en vele anderen. Een feest om te lezen en te bekijken.
uitg. Lannoo, 138 blz., € 19,99

1001004006829126

Clarissa Pinkola Estés De ontembare vrouw
Miljoenen vrouwen over de hele wereld hebben dit boek al verslonden en cadeau gegeven. Veel lezeressen beschouwen De ontembare vrouw als hun lijfboek. Ze delen hun ervaringen in praatgroepen, tijdens lezingen en workshops. Het boek gaat van hand tot hand.
Pauline Sinnema oordeelde in haar recensie in Het Parool: 'Pinkola steekt je een hart onder de riem en geeft je tegelijkertijd een flinke schop onder de kont: je kunt treuren om een verspild leven of er alsnog iets van maken – te laat is het nooit. Het is een boodschap waar ook menige man iets aan kan hebben.'
De Standaard der letteren verklaarde het succes als volgt: 'Bekende sprookjes als "Het lelijke eendje", "Blauwbaard", "De rode schoentjes" krijgen bij Estés een nieuwe verrassende inhoud. In navolging van Jung ziet ze de sprookjes, mythen en verhalen niet zozeer als een spiegel van de samenleving, maar ze leest ze als drama van de ziel, waarbij de verschillende sprookjespersonages staan voor positieve en negatieve aspecten van de eigen psyche.'
Altamira Brecht, 552 blz. € 22,95

1001004010970835

Hans Christian Andersen, Sprookjes en verhalen, vertaald door Annelies van Hees, met informatieve inleiding van de vertaalster en mooi nawoord van Manon Uphoff.
Een Fundgrube voor romantische zielen…
Athenaeum, Polak & Van Gennep, 1.136 blz., € 45,-


902549529X

Joseph Campbell - De held met de duizend gezichten
Ondanks de eindeloze verscheidenheid van handeling, plaJosephats en aankleding ligt er een vast patroon ten grondslag aan de mythen en legenden van de hele wereld. In De held met de duizend gezichten brengt Campbell deze mythen samen, legt hij uit hoe ze alle eenzelfde antwoord geven op het raadsel van het leven en toont hij hoe de verschillende hoofdrolspelers uit folklore en legende eenzelfde verhaal opvoeren.

Gebruik makend van de psychologie van Freud en Jung vergelijkt Campbell vervolgens de primitieve mythologie met de droomtoestand bij de moderne mens en biedt hij een interpretatie van de mythologie met fascinerende psychologische implicaties.
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact B.V.
Nederlands 374 pagina's Uitgeverij Atlas Contact B.V. september 2000


behind-looking-glass-sherry-ackerman-hardcover-cover-art
Sherry Ackerman, Behind the Looking Glass: het hoe en waarom van de spiritualiteit achter Alice in Wonderland en Alice through the Looking Glass, de twee wereldberoemde verhalen van Lewis Carroll. Academisch, maar super interessant. Er blijkt veel meer achter die vrolijke nonsens te zitten dan je denkt. Charles Lutwidge Dodgson was geïnteresseerd in theosofie en in neoplatonisme. Ackerman is hoogleraar filosofie en lid van de International Society for Neoplatonic Studies.Cambridge Scholars Publishing, 170 blz., € 36,65


In-het-begin-was-er-niemand
Mineke Schipper, In het begin was er niemand – Hoe het komt dat er mensen zijn. Een prachtige verzameling scheppingsmythen. Opvallend vond ik vooral hoe griezelig mannen vrouwen vonden, en dat gold niet andersom! Emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap Schipper duidt dat ‘feministisch’: de mannen waren natuurlijk jaloers op het baren van de vrouwen. Die duiding bevredigt mij niet, maar het boek is geweldig.
Bert Bakker, 320 blz., € 24,95

ImageDisplay.php
En Mineke Schipper, Overal Adam en Eva: hier zoomt ze in op het joods-christelijke scheppingsverhaal dat ook in de islamitische orale traditie belangrijk blijkt te zijn. Heel leesbaar en informatief.
Bert Bakker, 350 blz. met veel kleurenfoto’s en zwart-wit illustraties, € 19,95


Pasted Graphic

Gillian Flynn, Donker hart (ik las het in het origineel: Gone Girl) – dit is een literaire thriller en hij heeft op zich met mythologie niets te maken. Maar wat Flynn beschrijft, is hoe mensen hun identiteit vormen op basis van verhalen, met name de cliché’s die ze zien in de media. En: zelden zag ik een betere beschrijving van de-vrouw-als-draak. Bloedstollend spannend en heel goed geschreven, vol wijs inzicht in hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan.
Boekerij, 432 blz., € 19,95
(Of: Weidenfeld & Nicolson, 400 blz., € 15,99)

images
Christopher Booker, The Seven Basic Plots. Why we tell stories. Een geweldig en monumentaal boek. Booker gaat in op bekende gedachte dat er maar een beperkt aantal basisverhalen in de wereld zijn. Enorm veel voorbeelden, dwarsverbanden, vergelijkingen uit mythen, volksverhalen, toneelstukken, grote romans en populaire films en tv-series. Het ziet er inderdaad naar uit dat er maar 7 archetypische oerplots te vinden zijn in verhalen. Smullen.
Continuum, 736 blz., € 24,99

Pasted Graphic 1
Karen Armstrong, Mythen. een beknopte geschiedenis.. Beknopt maar heel boeiend boeiend en goed geschreven overzicht van de geschiedenis waarin de mens de mythen heeft geschapen. Overtuigend in waarom we niet zonder mythen kunnen.
128 blz., € 14,99
De Bezige Bij

Pasted Graphic 2

Lisette Thooft, De onverzadigbare vrouw (en de afwezige man), Mythosofisch manifest. Aan de hand van mythen, sagen en sprookjes zet Thooft haar visie uiteen op de relatie tussen de seksen door de eeuwen heen: de vrouw als verslindende draak en de man als gevoelloze ridder (robot). Balans, 256 blz., € 18,95


Pasted Graphic 3
Marita de Sterck, Stoute meisjes overal, volksverhalen over liefde en lef. Volksverhalen over het thema liefde en lef, uit Afrika, Amerika, Azie, Europa en Oceanie over volwassen worden, vruchtbaarheid, liefde, jaloezie, al dan niet gedwongen partnerkeuze, de angst van mannen voor de seksualiteit van vrouwen, menstruatie en vruchtbaarheid. Boeiende bundel laat zien dat de thema's overal gelijk zijn, maar per cultuur anders worden uitgewerkt. Bedoeld voor jongeren, maar ook voor volwassenen uiterst aangenaam.
304 blz., 19,95
Manteau Jeugd


Pasted Graphic 4
Mieke Bouma, Storytelling in 12 stappen, op reis met de held. Dit boek is gebaseerd op de monomythe van Joseph Campbell en The Writer's Journey van Christopher Vogler, ook wel bekend als 'De Reis van de Held'. Voor schrijvers en verhalenvertellers vormt deze mythische verhaalstructuur een onuitputtelijke inspiratiebron. De auteur onderscheidt twaalf onmisbare stappen in wat zij samenvat als 'de essentie van de held en zijn reis'.
143 blz., € 15,00
AtlasContact, de Schrijfbiblotheek.


De-12-oerkarakters-van-storytelling-voorplat-210x300

Mieke Bouma, De 12 oerkarakters van Storytelling
Archetypes en hun basisplots
Om als schrijver, regisseur, acteur – of wat voor storyteller je ook bent – dynamische en authentieke karakters te creëren is het gebruik van archetypes van onmisbare waarde. Archetypes vind je in bijna alle vormen van literatuur, in mythen, sprookjes en filmscripts. Het zijn herkenbare, universele karaktertypes en symbolen die van alle tijden zijn, steeds weer in unieke vorm opduiken en die verhalen urgentie en diepgang verlenen. Dit boek behandelt 12 oerkarakters – zoals magiër, nar, koning, wijze, onbevangen kind – universele blauwdrukken die je als schrijver of verhalenmaker kunt gebruiken bij karakter- en plotontwikkeling. Bij de beschrijving van elk archetype volgen opdrachten en oefeningen voor de schrijver. De 12 oerkarakters van storytelling is een vervolg op Storytelling in 12 stappen, op reis met de held, dat in 2010 verscheen en inmiddels al een achtste druk beleeft. 

Atlas Uitgevers Paperback 144 blz. ISBN 9789045706092 april 2016