De Edda, Mythosofische Matinee op 29 maart

29 maart 2015 om 15.00 met Saskia van Zutphen

De lotsbestemming der goden is de wording der mensen… dat is het motto van de Noors-Germaanse mythologie, de Edda, aldus Saskia Van Zutphen.

Op 29 maart a.s. zal zij tijdens een matinee meer vertellen over de Edda.

prose_eddaDe Edda is een verzameling verhalen die mondeling doorverteld werden en uiteindelijk in de 12 de eeuw zijn opgetekend.
De verhalen hebben een geheel eigen aard en het is opvallend dat de wording van de mens en het loskomen van de goden als de ware bestemming van de mens wordt gezien.  

Het karakter van de verhalen is wild, onstuimig, geestig, ontroerend en zeer beeldend.
Bekende motieven zoals goed en kwaad, dood en leven, liefde en vriendschap, broederschap en broedermoord en het motief van de reïncarnatie worden op een boeiende en eigenzinnige manier verhaald.

Het onafwendbare einde van de oude wereld (ragnarok) en het frisse nieuwe begin van een nieuw gouden tijdperk raakt de cyclus van leven, dood en opstanding op een originele manier.

Saskia zal ons deze middag duidelijk maken dat er wel wat meer leefde bij de volken die noordelijke Europa bevolkten dan alleen bier drinken, dobbelen en met de Romeinen vechten.

Ze zal ons laten zien dat verschillende gezichtspunten over de historische betekenis van de Edda en de diepere achtergronden van het verhaal erv oor zorgen dat de Edda zeer inspirerend is voor onze tijd.  


saskia van zutphen

Saskia:
“Als leerkracht aan de Vrije School ben ik geboeid geraakt door de Edda en de fascinerende achtergronden van deze Noors-Germaanse mythologie. Regelmatig heb ik daarover ezingen en cursus gegeven aan de ouders van de leerlingen en collega's.
Zo'n verhaal verdiept in betekenis door wat er op je levenspad komt.
Na het overlijden van mijn man ben ik theologie gaan studeren in deeltijd opleiding en afgestudeerd op de scriptie: Job en het geschenk van de vrijheid. Ook in dit verhaal speelt de thematiek van de wording van de mens in vrijheid en zelfverwerkelijking. Steeds weer is mijn kennis verrijkt door studie van psychologie, filosofie en theologie.
Op het Jungiaans instituut heb ik drie jaar een cursus gevolgd en ook dmv een tarot studie de achtergrond en betekenis van beelden uitgediept. Of het nu sprookjes zijn, de bijbel , de gnostiek of de Edda; het is prachtig hoe deze beelden steeds weer een inspiratiebron vormen voor nieuwe ontwikkelingen.”

Plaats:  In de Brouwer, Brouwersgracht 136 Amsterdam
Van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Met thee en lekkernijen.
Geef je op via info@mythosofie.nl