2012

Nieuwsbrief december


De nieuwsbrief met mythosofennieuws is uit!!

373169_315853171824088_1495672322_n

Je kunt hem
HIER downloaden…
We wensen jullie een mooie decembermaand en graag tot ziens in 2013.


Mieke en Lisette

De catharsiswerking van een goed verhaal

raymond-burger-thend
Wat betekent het einde van een verhaal? Welke filmeindes blijven je bij? Wat doet een tragische eind met de toeschouwer? En wat betekent een happy end? Wat voel je dan?

Eindes van verhalen doen er toe in storytelling. Omdat ze ons laten voelen waar het verhaal om bedoeld was. Bij een tragedie bv. ervaren we wat Aristoteles de catharsiswerking noemt. Bij
Aristoteles staat Catharsis (reiniging) in de definitie van de tragedie voor fysieke, emotionele, religieuze en mentale reiniging.
Door het beleven van eleos en phobos (beklag en angst) ervaart de toeschouwer een loutering van de ziel of "emotionele zuivering". Dat is vaak een verandering in emotie als gevolg verdriet, angst, medelijden, of zelfs gelach.

De catharsiswerking is precies de reden waarom verhalen – althans goed vertelde verhalen- werken.
Omdat ze troosten, ontroeren, opluchten.
Omdat ze ons laten lachen, zuchten.
Omdat ze ons bevrijden, genezen, opwekken, verbinden, kalmeren
Omdat ze rust geven, zaken begrijpelijk maken, de schat van inzicht meedragen, omdat ze blij maken, omdat ze verlichten, omdat ze de weg wijzen, je ene gevoel opluchting achter laten.
Omdat ze helen.

Eindes gaan vaak gepaard met tranen, geplengd vanuit compassie. Water speelt vaak een rol. In alchemistische bewoordingen gaat het hierbij om het levens gevende elixer. We kunnen hoe dan ook dankbaarheid ervaren voord e inzichten die ons geboden zijn. Mits het natuurlijk een goed verhaal is.

Een verhaal ondergaan kan zomaar een religieuze en metafysische ervaring zijn. En misschien is het wel de meest transformerende vorm waarover we als mensen kunnen beschikken.

In deze workshop passeren filmeindes en verhaaleindes en verkennen we het effect van het einde op onze inzichten en bewustwording.

Wanneer?

Zondagmiddag 10 februari, van 14.00 tot 17.30 uur

Waar?
In de Brouwer, Brouwersgracht 136 BG, Amsterdam

Met wie?
Met Mieke Bouma

Wat kost het? € 17,50 voor leden en 25,- voor niet-leden.
Inclusief koffie, thee en een drankje aan het eind.

De workshop gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen

Lees meer info:
de catharsiswerking van een goed verhaal

Klein kerstverhaaltje

WAARHEID EN PARABEL

Dit (kerst)verhaaltje is gebaseerd op een oude parabel.

Het is een koude winteravond. Waarheid sleept zich voort. Ze is moe en hongerig. Na een lange barre tocht is ze dan eindelijk in een klein dorpje beland. Ze heeft het ijskoud en hoopt dat ze hier onderdak en wat voedsel zal kunnen bemachtigen. Ze weet wel dat de mensen haar liever niet zien. In het vorige dorp is ook al weggejaagd. Vooral in de deze tijd rond kerstmis, lijkt het wel of mensen een extra aversie koesteren tegen haar aanwezigheid. Haar naaktheid maakt hen bang.
Uitgeput en hongerig sleept ze haar vermoeide lijf het dorp in en houdt stil bij een huisje. Binnen is het warm en gezellig. Een familie aan tafel eet de verrukkelijkste spijzen. Iedereen is kleurrijk aangekleed en er wordt luidkeels gelachen en gezongen. Een prachtige kerstboom staat te schitteren in de kamer. Wat verlangt Waarheid naar warmte en licht. Ze waagt het erop en klopt aan.
De man des huizes doet open en schrikt als hij Waarheid ziet. Hij scheldt haar de huid vol. Wegwezen. Waarheid rent weg, bang dat hij haar geweld aan zal doen. Ze probeert het bij een ander huis. Ook daar wordt ze bruut weggestuurd. En zo gaat het verder. Waar ze het ook probeert. De mensen zijn bang, boos of wreed tegen haar of staren haar in stille verschrikking aan.
Moe en uitgeput schuilt Waarheid ten einde raad ergens onder een afdakje. De sneeuw jaagt door de smalle straatjes.
Dan, plotseling, wordt de deur van het huis tegenover haar geopend. Een beeldschone vrouw stapt naar buiten en loopt op Waarheid af. Ze heeft lange krullen, haar armen zijn bedekt met de mooiste armbanden, in haar oren schitteren glinsterende oorbellen. Ze glimlacht. Kom, zegt ze, haar sieraden rinkelen in de wind, kom maar met mij mee naar binnen. Ik zal je helpen.
Waarheid laat zich meenemen het huis in. Het is er warm en gezellig. Overal staan kaarsen, lichtjes, beelden, snuisterijen.
Welkom, zegt de mooie vrouw. Ik ben Parabel en ik weet wie jij bent. Jij bent Waarheid. Waarheid knikt.
Ik zal je helpen, vervolgt Parabel. Kom mee. En ze troont Waarheid mee naar haar slaapkamer. Ze opent de kast en toont haar de prachtigste kleren. Ze haalt er zijden onderjurken uit, fluwelen rokken, satijnen bloesjes, een kleurrijke stola, en een lange rode cape. Hier, trek aan, zegt ze. Waarheid weet niet zo goed wat ze moet doen, maar Parabel dringt aan. Toe, kleed je aan, ik geef je straks wat eten. Hier… , ze hangt wat kettingen om de nek van Waarheid. Waarheid staat er onwennig bij met al die mooie kleren.
Als Parabel tevreden is over het resultaat neemt ze Waarheid mee naar de spiegel. Luister, zegt ze, mensen houden niet van de naakte waarheid, maar als je je mooi aankleedt, en je verschijning is aardig, dan willen de mensen je graag ontvangen. Ze zullen je met liefde opnemen in hun midden en naar je luisteren.
Waarheid bedankt Parabel, verlaat het huis en inderdaad… vanaf dat moment wordt ze overal met open armen ontvangen.

Mieke Bouma

Het mysterie van de liefde

Méridonlezing: Het mysterie van de liefde
Frankrijk als bakermat van de romantische relatie
 
Waar komt de romantische liefde vandaan? En waar gaat ze naar toe?
Veel mensen denken dat er in seks en liefde niet veel veranderd is sinds we in holen leefden. Niets is minder waar: de romantische liefde is nog geen duizend jaar oud. Ze kwam op als idee aan de hoven van Franse edellieden aan het eind van de twaalfde eeuw. Het ideaal was de ridder die zich in dienst stelt van zijn Vrouwe – om haar zoveel mogelijk seksueel genot te schenken. Voor de burgerij ontstond uit dat verheven ideaal uiteindelijk het Europese huwelijksmodel: jonge mensen lieten zich niet meer uithuwelijken door hun ouders maar zochten elkaar uit om te trouwen. En dat maakte alles anders.
Waar staan we nu in romantisch opzicht? Miljoenen vrouwen verslinden softe sm-porno… Is alle romantiek verdwenen? Of staan we juist aan de vooravond van een nieuwe romantische revolutie?
 
Een spannende lezing van letterkundige en ‘mythosoof’ Lisette Thooft, auteur van o.a. De onverzadigbare vrouw (en de afwezige man).
 
Datum          :          Zaterdag 3 november 2012.
Aanvang      :          13:30 uur (inloop vanaf 13:00 uur)
Plaats           :          De Machinist
Adres            :          Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam
Prijs              :          gratis voor leden; niet leden betalen € 7,50 p.p.
De machinist is een bijzondere Rotterdamse culturele plaats in de Coolhaven. Het monumentale pand waar voorheen het Scheepvaart en Transportcollege was gevestigd. Het adres is Willem Buytwechstraat 45, 3024 BK Rotterdam en is makkelijk bereikbaar vanaf het Centraal Station met tram 8, uitstappen halte Pieter de Hooghweg.
Leden van de vereniging NFCC Méridon kunnen deze lezing gratis bijwonen. Niet leden betalen € 7,50 p.p.
Aanmelden:
U kunt zich voor de Méridonlezing aanmelden per:
e-mail: vereniging@meridon.eu
of telefoon: 010-4654568

45 nieuwe mythosofen

Op 7 oktober j.l. is de Kring voor Mythosofie opgericht. De belangstelling was overweldigend. 45 mensen kwamen bijeen In de Brouwer. Er was een fantastisch verhaal van Willem Beekman over de rol en functie van mythen in ons persoonlijk leven. En er werden plannen en ideeën uitgewisseld over de toekomst van de Kring.
Zo staat er een Mythosofen conferentie op het programma in 2013 en wellicht een Mythosofen zomerkamp in kasteel Gressoux in Frankrijk.
via de deze nieuwspagina kunt u het nieuws rond Mythosofie volgen.

Wilt u ook toetreden tot de Kring? stuur dan een mailtje. Dan zetten we u officieel op de Mythosofenlijst.

Willem Beekman(1)
Willem Beekman

OPRICHTING KRING VOOR MYTHOSOFIE

Uitnodiging voor de officiële oprichting van de Kring voor Mythosofie

Ben je ook gefascineerd door verhalen en wat ze ons te vertellen hebben? Werk je professioneel met verhalen of is het je hobby? Schrijf je verhalen? Heb je ook het idee dat je van verhalen wijzer kunt worden? Zou je wel meer met verhalen willen doen?
Dan ben je mythosoof!

Kom in dat geval naar de Oprichting van de Kring voor Mythosofie

Mythosofen weten dat verhalen - zowel oude als nieuwe mythen, zowel sprookjes als films - bouwstenen zijn voor onze innerlijke ontwikkeling. En dat ook de ontwikkeling van een cultuur in de richting van meer beschaving voor het grootste deel plaatsvindt door middel van Grote Verhalen.

Narratief therapeuten, storytellers coaches, trainers en consultants werken met verhalen; filosofen putten er hun inspiratie uit. Iedereen is de held in zijn of haar eigen verhaal, en de grote helden op het witte doek en in romans inspireren ons tot innerlijke groei.

Mieke Bouma en Lisette Thooft hebben het plan opgevat om een Kring voor Mythosofie op te richten, met als doel kennis en inspiratie te delen. Dit kan door middel van workshops, lezingen, literatuur uitwisseling, filmavonden, reisjes, debatten en nog veel meer. Wij hebben zelf veel ideeën, maar zijn ook benieuwd naar jullie ideeën en inzichten.

De officiële oprichting vindt plaats in het Compagnie Café te Amsterdam. Op die middag kun je officieel toetreden tot de Kring. Er is ook gelegenheid om ideeën en plannen uit te wisselen en in de week te zetten en het is natuurlijk ook een geweldige manier om te netwerken.

Voor deze deze middag in Amsterdam hebben we het volgende programma in petto:
15.00 uur: welkom
15.10: Introductie mythosofie door Lisette Thooft
15.20: Verhaal door Willem Beekman (coach, verhalenverteller)
15.40: filmfragment ingeleid door Mieke Bouma
16.00: Pauze
16.15: World Café: dialoogmethode in kleine groepen n.a.v. een typische mythosofen-vraag,
16.45: Oprichtingsritueel : toetreden tot de kring.
17.00: Borrel en netwerken.

Tijd en plaats: LET OP: GEWIJZIGDE LOCATIE!!
7 oktober 2012 om 15.00 uur in de Brouwer. Brouwergracht 136, Amsterdam
Komt allen…!

Hartelijke groet
Mieke en Lisette