Het Helende Verhaal, met Joke Goudswaard

Over de wonderlijke kracht van verhalen: dwalen door het landschap van de ziel.
De klop op de deur van het verhaal
De klop op de deur van het verhaal


‘Koning, wat is uw wond?’
Dit is de vraag die Parcival moet stellen om de koning te genezen. Een vraag die verwijst naar het diepe verlangen om verlost te worden.
Een helend verhaal draagt de wond, de vraag en het medicijn in zich. In beeldentaal laten de verhaalpersonages je weten: ‘Wees niet bang om in het donker te kijken. Wie de roep van het verhaal volgt, komt thuis.’

Joke Goudswaard, therapeut, trainer, verhalenverteller en schrijfster neemt je mee op reis met verhalen over licht en donker, goed en kwaad, verlangen en gemis.
Naast haar praktijk voor (rouw)therapie en supervisie is ze trainer bij Phoenix Opleidingen te Utrecht; een post HBO- opleiding voor professionele communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Hier geeft ze diverse workshops en verzorgt de vervolgopleiding ‘Het Helende Verhaal’, over de werking van de metaforische ruimte in therapie, coaching en training.

Unknown
Joke:
Mensen in verbinding brengen met hun levensverhaal: het labyrint, de geweten plek en de bron, dat inspireert me. Met volwassenen en kinderen zoek ik hoe de dood een plek in het leven krijgt en verlies een herinnering wordt die kracht geeft. Licht en schaduw samen, dat is zo mooi! Mythen en verhalen zijn voor mij een toegangsdeur naar een groter veld, waarin alles met alles verbonden is.’
Stel, je verbindt je met de oude mythe van Inanna, een godin op zoek naar haar schaduwzuster in de onderwereld. Of je stapt in de schoenen van Odysseus, de held die zich laat vastbinden aan de mast om de lokroep van de Sirenen te weerstaan. Herken je je misschien in het Bijbelse verhaal van Job, met zijn vraag naar het waarom van het lijden?
Eén ding is zeker: verhalen wijzen je de weg. Dan ontwaakt het verlangen uit zijn diepe winterslaap. Held en heldin maken zich klaar voor een nieuwe stap, vastbesloten hun innerlijke taak te volbrengen.

‘Geloof het maar, geloof het maar. Alles wat ik vertel, is waar. En nooit zul je iets mooiers horen.’

Een Mythosofische Matinee rijk aan inspiratie en inzicht.


Met thee en lekkernijen!

Wanneer? Zondagmiddag 26 januari 2014 van 15.00 tot 17.30
Waar? Brouwersgracht 136, Amsterdam. Op loopafstand van het Centraal Station

Wat kost het? € 15,-; gratis voor Vrienden van de Kring voor Mythosofie
Opgeven is gewenst - info@mythosofie.nl

Spontaan binnenvallen mag ook.