De vierde MYTHOSOFISCHE MATINEE op 25 mei met Mieke Bouma

De Catharsiswerking in verhaal- en filmeindes.
web_32
uit Lars von Trier Melancholia

Deze middag neemt Mieke je met behulp van filmfragmenten mee langs tal van verhaal- en filmeindes met de bedoeling je de Catharsis te laten ervaren.
In het einde van een verhaal openbaart zich de betekenis. Alle losse eindjes komen samen, verwachtingen worden ingelost of op zijn kop gezet. We ervaren opluchting, mededogen, schrik of verdriet. Dit alles is bedoeld om de ziel aan te raken, een catharsiswerking te bewerkstelligen.

Catharsis betekent in het Grieks zuivering en wordt door Aristoteles gebruikt in zijn Poëtica om zijn dramatische theorie uiteen te zetten . Aristoteles was van mening dat het luisteren naar muziek of het ondergaan van een verhaal een catharsis van emoties tot gevolg kan hebben en dat is genezend.

Een goed verteld verhaal kan een een soort van Catharsiswerking hebben, een helend, reinigend, troostend, soms schokkend effect op ons gemoed.
Het einde van een goed verteld verhaal roept lichamelijke reacties op: we snotteren, huilen, we krijgen koude rillingen, we huiveren, we plengen tranen van vreugde, het bloed vloeit, we happen naar adem, we voelen opluchting, onze adem stokt, onze spieren verstenen of verkrampen, we ontspannen, verzachten, we zoenen of verzoenen ons.
Mieke660cd0.JPG
Deze middag maken we een bewogen reis langs komische, tragische en dramatische eindes.
Komt allen! Maar geef je voor deze gelegenheid wel van te voren even op!

Mythosofische Matinees zijn altijd rijk aan inspiratie en inzicht.

Met thee en lekkernijen!

Wanneer? Zondagmiddag 25 mei 2014 van 15.00 tot 17.30 
Waar? Brouwersgracht 136, Amsterdam. Op loopafstand van het Centraal Station
Wat kost het? € 15,-;
Gratis voor Vrienden van de Kring voor Mythosofie
Opgeven is gewenst - info@mythosofie.nl