Het mysterie van de liefde

Méridonlezing: Het mysterie van de liefde
Frankrijk als bakermat van de romantische relatie
 
Waar komt de romantische liefde vandaan? En waar gaat ze naar toe?
Veel mensen denken dat er in seks en liefde niet veel veranderd is sinds we in holen leefden. Niets is minder waar: de romantische liefde is nog geen duizend jaar oud. Ze kwam op als idee aan de hoven van Franse edellieden aan het eind van de twaalfde eeuw. Het ideaal was de ridder die zich in dienst stelt van zijn Vrouwe – om haar zoveel mogelijk seksueel genot te schenken. Voor de burgerij ontstond uit dat verheven ideaal uiteindelijk het Europese huwelijksmodel: jonge mensen lieten zich niet meer uithuwelijken door hun ouders maar zochten elkaar uit om te trouwen. En dat maakte alles anders.
Waar staan we nu in romantisch opzicht? Miljoenen vrouwen verslinden softe sm-porno… Is alle romantiek verdwenen? Of staan we juist aan de vooravond van een nieuwe romantische revolutie?
 
Een spannende lezing van letterkundige en ‘mythosoof’ Lisette Thooft, auteur van o.a. De onverzadigbare vrouw (en de afwezige man).
 
Datum          :          Zaterdag 3 november 2012.
Aanvang      :          13:30 uur (inloop vanaf 13:00 uur)
Plaats           :          De Machinist
Adres            :          Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam
Prijs              :          gratis voor leden; niet leden betalen € 7,50 p.p.
De machinist is een bijzondere Rotterdamse culturele plaats in de Coolhaven. Het monumentale pand waar voorheen het Scheepvaart en Transportcollege was gevestigd. Het adres is Willem Buytwechstraat 45, 3024 BK Rotterdam en is makkelijk bereikbaar vanaf het Centraal Station met tram 8, uitstappen halte Pieter de Hooghweg.
Leden van de vereniging NFCC Méridon kunnen deze lezing gratis bijwonen. Niet leden betalen € 7,50 p.p.
Aanmelden:
U kunt zich voor de Méridonlezing aanmelden per:
e-mail: vereniging@meridon.eu
of telefoon: 010-4654568